Cechy kuchni indyjskiej
Cechy kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska kształtowała się przez wiele wieków. Na jej współczesny kształt wpływ miało wiele czynników, w tym mi.in. sposób odżywania się, wierzenia religijne. Mimo tego, iż wyróżniamy kilkanaście typów kuchni indyjskiej, a dokładniej ujmując kuchnię wschodu, południa, zachodu i północy, mają one wiele wspólnych cech. Jedną z podstawowych są zapewne przyprawy używane do przygotowywania potraw. Tymi ziołami są oczywiście: kolendra, curry, kurkuma, czerwone i zielone strączki chilli, szafran, cynamon, curry, czarne nasiona gorczycy, anyż, kozieradka, asafetyda, tamaryndowce, goździki, kardamon i wiele, wiele innych. Tajniki sztuki kulinarnej były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziś tradycyjny posiłek indyjski składa się z 2 -3 dań, a obowiązkowym ich atrybutem jest soczewica, ryż. Ilość potraw może ulegać zmianie, albowiem uzależnione jest to od tego, czy jest to zwykły dzień, czy też może jest to jakieś ważne wydarzeń rodzinne, etc. Podstawą kuchni indyjskiej są oczywiście warzywa, to one stanowią trzon każdego posiłku. Każdy posiłek kończy podanie orzechów, świeżych lub suszonych owoców czy też nasion, które przyprawione są naparem z korzeni, który ma za zadanie ułatwić, przyspieszyć procesy trawienne.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz