Naan, नान – płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie dużej kropli, pieczony w specjalnym cylindrycznym piecu – tandoor. Pod tą nazwą znany obecnie od Turkiestanupoprzez Indie aż po Birmę. W Indiach popularny przede wszystkim w kuchni kaszmirskiej. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.
Co potrzeba:
- 3 szklanki (450g) mąki pszennej (najlepiej chlebowej, typu 850)
- 1 łyżeczkę suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczkę cukru
- 2/3 – 1 szklankę ciepłej wody
- 1 łyżeczkę soli
- 1 łyżkę oliwy
- 2 łyżki czarnuszki (opcjonalnie)
- 1 czubatą łyżkę masła (weganie mogą użyć oliwę lub masło roślinne)
- 1 łyżeczkę czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
Jak przygotowywać
- Mąkę przesiewasz do dużej miski. Po środku robisz pięścią dołek.
- Drożdże i cukier rozpuszczasz w ciepłej wodzie i odstawiasz na 10 minut, żeby sfermentowały.
- Do mąki dodajesz zaczyn, sól i oliwę. Zagniatasz składniki na gładkie, elastyczne ciasto, odchodzące od ręki i ścianek miski (ok. 5 – 7 minut). Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajesz trochę wody.
- Z ciasta formujesz kulę, przykrywasz czystą, lnianą ściereczką i odstawiasz w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
- Włączasz piekarnik i nastawiasz na temperaturę 240ºC (czyli niemal tyle, co fabryka dała). Blachę do pieczenia zostawiasz w środku, żeby również się nagrzała).
- Po wyrośnięciu ciasto wyrabiasz jeszcze 2-3 minuty, żeby usunąć nagromadzone podczas rośnięcia powietrze, a następnie dzielisz na 4-6 części i każdą rozwałkowujesz na placek o grubości ok. 4 mm. Możesz posypać ciasto po wierzchu czarnuszką, która lekko dociskasz, żeby przywarła do placka.
- Masło rozpuszczasz w rondelku na małym ogniu i przesmażysz chwilę z czosnkiem (uważasz, żeby się nie zrumienił).
- Z rozgrzanego piekarnika wyjmujesz blachę do pieczenia, posypujesz ją cienką warstwą mąki i układasz na niej placki. Pieczesz 10-15 minut w temperaturze 240ºC na złoty kolor. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia smarujesz placki rozpuszczonym masłem z czosnkiem.
Jak podawać:
- Garlic naan podajesz jako dodatek do hinduskich dań lub przystawkę.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz