Khir,
czyli indyjska potrawa na bazie ryżu i mleka.
Składniki:
1/4 szklanki kaszy bulgur
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
1/2 łyżki świeżo utłuczonych ziaren kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
12 migdałów bez skórki
Kaszę wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy ją z wody, wkładamy do rondelka. Do kaszy dodajemy mleko z cukrem, kurkumę i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy kardamon i migdały. Mieszamy, przekładamy do miseczek i podajemy.
SMACZNEGO!
Barfi,
czyli legumina melczna.
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych Kresto
- 375 g słodzonego mleka skondensowanego
- 15 ziaren kardamonu Skworcu
- garść pistacji
200 g wiórków kokosowych mieszamy z mlekiem, utartym kardamonem i utartymi pistacjami. Całość chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut. Następnie masę wykładamy na suchą patelnię i podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, cały czas mieszając. Kiedy już trochę wystygnie, formujemy kulki zwilżonymi dłońmi i obtaczamy je w pozostałych wiórkach kokosowych. Ponownie schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz