Samosa,
czyli pierożki z nadzieniem z warzyw.
Składniki na ciasto do samosów
- 3 łyżki masła,
- 2/3 szklanki mąki,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 4 łyżki wody.
.jpg)
Składniki na nadzienie do samosów
- 3 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3/4 czerwonej papryczki chili,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka sproszkowanego lub startego imbiru,
- pół łyżeczki sproszkowanego chili,
- pół łyżeczki kminku,
- łyżeczka soli,
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia.
Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i ucieramy je z mąką za pomocą rąk tak, by ciasto przypominało pokruszone płatki kukurydziane, czy bułkę tartą. Do tak uformowanego ciasta dolewamy wodę i mieszamy ją widelcem. Ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut, by uzyskało jednolitą konsystencję, a następnie wyrabiamy kulę. Ciasto na samosy odstawiamy na bok.
Ziemniaki, potrzebne na nadzienie, gotujemy. Po ostygnięciu wyrabiamy z nich purée. Dodajemy imbir, kminek, czosnek, sproszkowane chili i sok z cytryny. Mieszamy dokładając na koniec cieniutko pokrojone kawałki czerwonej papryczki chili.
Z ciasta na samosy formujemy malutkie kulki. Każdą po kolei rozwałkowujemy w niewielki, cienki i okrągły placek. Placki dzielimy na pół. Przekrojony brzeg samosa zwilżamy odrobiną wody i oba jego końce sklejamy ze sobą (zob. zdjęcie). Do środka nakładamy farsz do pierogów. Górną, owalną krawędź, także sklejamy i łączymy z poprzednimi „zamykając” nadzienie, a samosom nadając kształt trójkątów.
Samosy smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180° C (zob. test pieczywa). Smażymy z obu stron aż się zarumienią. Po wyjęciu odkładamy je na papierowy ręcznik.
Samosy, w tym wypadku lekko pikantne pierożki z ziemniakami, najlepiej podawać z sosem – w zależności od upodobań – z łagodnym, np. śmietankowym, lub z ostrym sosem salsa. W zależności od wielkości pierożków wychodzi ich nawet do 22 sztuk.
SMACZNEGO!
Pakora
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy (ew. jeśli takiej nie mamy można wykorzystać mąkę pszenną)
- ok. 1 szklanka wody
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki zmielonego kuminu
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw Pakora Masala (ew. curry)
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- warzywa: kalafior, brokuł, papryka, cukinia, pieczarki, marchewka
Wykonanie:
Z mąki, przypraw i wody przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Różyczki kalafiora, brokuła, plastry cukinii, pieczarki, kawałki marchewki i papryki zamaczamy w cieście (ciasto nie powinno spływać z warzyw) i wkładamy do głębokiego, gorącego tłuszczu. Smażymy na złoty kolor. Wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć z tłuszczu.
Podajemy z ryżem i świeżymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz