Warzywa

Matar paneer,

czyli groszek i ser w sosie pomidorowym.


Składniki

  • Indyjski ser Paneer ( przepis w naszej książce kucharskiej)
  • odrobina mąki do posypania
  • 6 łyżek ghee
  • 2 duże cebule
  • 1 łyzeczka rozgniecionego czosnku
  • 1,5 łyzeczki świeżo posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 łyzeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyzeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyzeczka sproszkowanej papryki
  • Puree z 3 dojrzałych pomidorów lub przecier pomidorowy
  • 300 ml wody
  • 150 świeżego lub mrozonego groszku
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 3 łyżki świeżej kolendry

Wskazówki

Ser pokroic w kostki, obtoczyc je w mace, dwie łyzki ghee rozgrzac na małym ogniu, usmażyc ser, odsączyc i odłożyć na bok.  Reszte tłuszczu wlać do garnka, zwiększyc plomień. podsmażyc cebulę. Dodac czosek i imbir, smażyc jeszcze przez dwie minuty. na koniec do pomidorów dodac kurkumę, kolendrę, pieprz i pieprz kajeński. Zredukowac płomień pod sosem, aż po około 10 minutach, zacznie osadzać sie tłuszcz. Dolac ok 300 ml wody i doprowadzić sos do wrzenia. Całość zmiksować na puree, a nastepnie dodac groszek, sól i ser. Wszystko razem gotowac jeszcze przez 5-10 minut, potem zdjąć z ognia i na chwile odstawić. Na koniec wymieszać z kolendrą i garam masala.


SMACZNEGO!






Malai kofta

 Składniki:

sos do koft:
  • 2 szklanki sosu makhani masala (przepis znajdziecie w tym wpisie. Uwaga: Nie dodajemy do makhani śmietanki ani mleka, zrobimy to przygotowując sos do koft)
  • 1,5 szklanki tłustej śmietanki
  • 2 szklanki tłustego mleka1
  • 1 łyżka orzechów nerkowca namoczonych i zmielonych na pastę
  • 3 łyżeczki suszonej kozieradki
  • 1 łyżeczka cukru
kofty:
  • 350 g sera paneer (przepis pod tym linkiem)
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone na małe kawałki i ugotowane
  • 2,5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka garam masali
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
nadzienie do koft:
  • pół marchewki startej na łezkach
  • garść nerkowców, pokruszonych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki startego imbiru
  • ¼ szklanki świeżej kolendry
  • kilka łyżek śmietanki
Wykonanie:
nadzienie: Składniki nadzienia mieszamy.
kofty: Ser paneer powinien mieć konsystencję świeżej ricotty. Miażdżymy go razem z ziemniakami, dodajemy garam masalę, sól i mąkę i zagniatamy aż wszystko dokładnie się wymiesza i powstanie gładka masa. Dzielimy ją na kulki (oryginalny przepis mówi o 30-35, ale ja zrobiłam 21 i myślę, że to „wygodny” rozmiar jeśli o nadziewanie chodzi). W każdej kulce robimy palcem wgłębienie i rozszerzamy je dość mocno, ale starając się zachować kształt. Nakładamy do środka trochę nadzienia i zalepiamy dokładnie kulkę tak, żeby nie otworzyła się w trakcie smażenia. Smażymy w głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Odsączamy.
sos: Sos makhani masala mieszamy ze śmietanką i mlekiem, dodajemy pastę z nerkowców, 2 łyżeczki suszonej kozieradki i łyżeczkę cukru i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 15-25 minut, po czym dodajemy kofty i gotujemy przez kilka minut obtaczając je w sosie z każdej strony.
Przed podaniem posypujemy resztą kozieradki. 


SMACZNEGO! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz