Matar paneer,
czyli groszek i ser w sosie pomidorowym.
Składniki
- Indyjski ser Paneer ( przepis w naszej książce kucharskiej)
- odrobina mąki do posypania
- 6 łyżek ghee
- 2 duże cebule
- 1 łyzeczka rozgniecionego czosnku
- 1,5 łyzeczki świeżo posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyzeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyzeczki mielonego, czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyzeczka sproszkowanej papryki
- Puree z 3 dojrzałych pomidorów lub przecier pomidorowy
- 300 ml wody
- 150 świeżego lub mrozonego groszku
- 1/2 łyzeczki soli
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 3 łyżki świeżej kolendry
Wskazówki
Ser pokroic w kostki, obtoczyc je w mace, dwie łyzki ghee rozgrzac na małym ogniu, usmażyc ser, odsączyc i odłożyć na bok. Reszte tłuszczu wlać do garnka, zwiększyc plomień. podsmażyc cebulę. Dodac czosek i imbir, smażyc jeszcze przez dwie minuty. na koniec do pomidorów dodac kurkumę, kolendrę, pieprz i pieprz kajeński. Zredukowac płomień pod sosem, aż po około 10 minutach, zacznie osadzać sie tłuszcz. Dolac ok 300 ml wody i doprowadzić sos do wrzenia. Całość zmiksować na puree, a nastepnie dodac groszek, sól i ser. Wszystko razem gotowac jeszcze przez 5-10 minut, potem zdjąć z ognia i na chwile odstawić. Na koniec wymieszać z kolendrą i garam masala.
SMACZNEGO!
Malai kofta
Składniki:
sos do koft:
- 2 szklanki sosu makhani masala (przepis znajdziecie w tym wpisie. Uwaga: Nie dodajemy do makhani śmietanki ani mleka, zrobimy to przygotowując sos do koft)
- 1,5 szklanki tłustej śmietanki
- 2 szklanki tłustego mleka1
- 1 łyżka orzechów nerkowca namoczonych i zmielonych na pastę
- 3 łyżeczki suszonej kozieradki
- 1 łyżeczka cukru
kofty:
- 350 g sera paneer (przepis pod tym linkiem)
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone na małe kawałki i ugotowane
- 2,5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka garam masali
- sól
- olej do głębokiego smażenia
nadzienie do koft:
- pół marchewki startej na łezkach
- garść nerkowców, pokruszonych
- garść rodzynek
- 2 łyżki startego imbiru
- ¼ szklanki świeżej kolendry
- kilka łyżek śmietanki
Wykonanie:
nadzienie: Składniki nadzienia mieszamy.
kofty: Ser paneer powinien mieć konsystencję świeżej ricotty. Miażdżymy go razem z ziemniakami, dodajemy garam masalę, sól i mąkę i zagniatamy aż wszystko dokładnie się wymiesza i powstanie gładka masa. Dzielimy ją na kulki (oryginalny przepis mówi o 30-35, ale ja zrobiłam 21 i myślę, że to „wygodny” rozmiar jeśli o nadziewanie chodzi). W każdej kulce robimy palcem wgłębienie i rozszerzamy je dość mocno, ale starając się zachować kształt. Nakładamy do środka trochę nadzienia i zalepiamy dokładnie kulkę tak, żeby nie otworzyła się w trakcie smażenia. Smażymy w głębokim oleju na jasnozłoty kolor. Odsączamy.
sos: Sos makhani masala mieszamy ze śmietanką i mlekiem, dodajemy pastę z nerkowców, 2 łyżeczki suszonej kozieradki i łyżeczkę cukru i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez 15-25 minut, po czym dodajemy kofty i gotujemy przez kilka minut obtaczając je w sosie z każdej strony.
Przed podaniem posypujemy resztą kozieradki.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz